Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

PC ŠKOLARAC U NOVOM RUHU

DIJETE I NJEGOVA ŠTEDNJA

Štednjom novca do nove igračke
Ko štedi marljivo, uvijek svega ima - poznata je mudrost koju biste trebali otkriti vašim mališanima. Ako je vaše dijete poželjelo novu igračku, a nema dovoljno novca da je kupi, recite mu neka počne štedjeti novac kojim će si moći ispuniti tu želju. Čim prikupi dovoljno novčića, odvedite dijete u trgovinu neka kupi željenu igračku. Takvo iskustvo ponukat će ga nastavi štedjeti za neku novu igračku i shvatit će da je štednja super stvar!

Novcem možemo i pomagati, a ne samo kupovati 
Poučite djecu da jedan dio svoje ušteđevine odvajaju za dobrotvorne svrhe. To će ih naučiti kako se novac može iskoristiti ne samo za kupovinu, već i za pomoć drugima. Neka otkriju kako nije bitno koliko su novca darovali, jer jednako je važan svaki novčić.


Parola 'kupi sada, plati kasnije' loš je putokaz djeci koja će jednog dana kad se osamostale nepromišljeno razmahati kreditnom karticom i tako upasti u dugove i očajnički pretakati 'iz šupljeg u prazno'. Kako biste to spriječili naučite ih kako se čekanje više isplati.
Dobar primjer za to je pizza – napravite zajedno pizzu sa svim sastojcima koje vaša djeca najviše vole, a potom za usporedbu ispecite jednu gotovu pizzu iz zamrzivača. Za pizzu koju ste sami pripremali potrebno je puno više vremena, no čekanje se isplatilo jer je znatno ukusnija od smrznute.

Naučite djecu da ne vjeruju slijepo šarenim TV reklamama i ukažite im na razne marketinške trikove kojima se služe mnoge tvrtke kako bi svoje proizvode što bolje plasirale na tržištu i ostvarile veliki profit. Objasnite im stoga kako trebaju sumnjati u atraktivne fotografije i poruke s malih ekrana koje često nisu istinite, a sve u cilju da izmame naš novac.
LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U

FACEBOOK

CD PC ŠKOLARAC

PREUZMI BESPLATNU APLIKACIJU

Popularni postovi