Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

PC ŠKOLARAC U NOVOM RUHU

ALERGIJA NA AMBROZIJU

Simptomi alergije na ambroziju su kao i kod drugih alergija: kihanje, kašljanje, curenje nosa. Osim simptoma u nosu, alergija na ambroziju često se manifestuje i očnim simptomima – crvenilom, suzenjem, svrbežom i peckanjem, te otečenim očima.

Da bi se ublažili simptomi ove alergije, ljekari savjetuju sljedeće: ne izlaziti iz kuće u toku prijepodneva, tada je najviše polena u vazduhu; držati zatvorene prozore od stana ili automobila, da bi se spriječilo da polen uđe u stan ili auto; ako je vjetrovito ostati u kući (sićušne čestice polena lako se i velikom brzinom prenose vjetrom);  tuširati se i prati kosu svako veče, kako bi se isprao polen sa tijela i kose, te često prati ruke; često se presvlačiti, jer se na taj način sa odjeće odstranjuje polen; redovno usisavati stan i prati podove (usisavanjem i pranjem skuplja se i uklanja polen).

Za liječenje alergije na ambroziju koriste se antihistaminici, tj. lijekovi za blokiranje alergijskih reakcija, ali se građanima savjetuje da ne uzimaju lijekove na svoju ruku, već da se u slučaju izraženih tegoba jave svom porodičnom doktoru.

Alergija na ambroziju


Ambrozija je biljka koja izaziva pravu pošast kod ljudi alergičnih na njenu pelud.

Reakcija na pelud započinje već kod koncentracije od 20 do 30 zrnaca u zraku na jedan metar kubični.

Ambrozija cvate tijekom kolovoza i rujna, a tijekom cvatnje oslobađa oko sto milijuna zrnaca peludi, koju vjetar može odnijeti 300 kilometara.

Proizvodi oko 60.000 sjemenki otpornih na smrzavanje, koje mogu preživjeti preko 30 godina. 

Raste kao korov na napuštenim zemljištima uz obale rijeka i potoka, kraj željezničkih pruga, uz vrtove i livade, među usjevima i na zelenim gradskim površinama.

Konvencionalno liječenje alergije


Liječnici savjetuju da izbjegavate ambroziju ako ste alergični na njenu pelud.

Preporučuje se izbjegavanje odlaska u prirodu i zadržavanje u klimatiziranim prostorima.

U sklopu ove taktike trebate zatvarati prozore, svakodnevno prati kosu i mijenjati posteljinu i ne sušiti rublje na otvorenom. Jedino pogodno vrijeme za odlazak u prirodu je odmah nakon kiše.

A ako vlada suša, osuđeni ste pola ljeta provesti zatvoreni u klimatiziranim prostorima, umjesto da uživate u prirodi i suncu.

Mnogim je žrtvama alergije teško pridržavati se spomenutih ograničenja.

Ako ste alergični na ambroziju, ne znači da morate dva mjeseca provesti zatvoreni ispod klima uređaja!

Druga raširena terapija podrazumijeva primjenu antihistaminika i kortikosteroidnih pripravaka, koji djeluju protuupalno i ublažavaju alergijske tegobe.

Iako takav pristup donosi olakšanje, uzrokuje neželjene nuspojave i ne rješava uzrok alergije.

Također se preporučuje imunoterapija, prirodni postupak kojim se ostvaruje hiposenzibilizacija, odnosno smanjenje osjetljivosti na alergen.
Imunoterapija se provodi putem postupnog izlaganja pacijenta sve većim dozama alergena da bi sam organizam postao otporniji na pelud.


LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U

FACEBOOK

CD PC ŠKOLARAC

PREUZMI BESPLATNU APLIKACIJU

Popularni postovi