Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

PC ŠKOLARAC U NOVOM RUHU

Školska torba – što je važno pri izboru?

Školska torba – što je važno pri izboru?

Djeca često nose preteške ili neodgovarajuće školske torbe. Koliko torba smije biti teška? Na što roditelji trebaju obratiti pažnju prilikom kupnje?

Kada kupujete školsku torbu ili ruksak svakako povedite dijete sa sobom, da ga onoisproba. Obavezno ponesite vestu ili jaknu, jer je važno da torba dobro stoji i kada jedijete toplije odjeveno. Objasnite mu da je to puno važnije od lika iz animiranog filma koji je otisnut na torbi.
Ruksak ne smije stezati, ni kliziti s ramena. Važno je da prianja na više mjesta na leđima i da ne viri iznad ramena. Zbog opasnosti od povreda, kopče za podešavanje i zatvaranje trebaju biti zaobljene. Kako biste provjerili da li torba stvarno odgovara djetetu, napunite ga nečim još u trgovini i recite mališanu da skakuće s njim na leđima.
Budući da djeca brzo rastu, treba postojati mogućnost podešavanja dužine. Remenčićitrebaju biti široki najmanji četiri centimetra, kako bi se težina bolje rasporedila, a torbane bi žuljala.
Ručka treba biti postavljena i prilagođena dječjoj šaci. Upadljiva boja će pomoći dasudionici u prometu bolje vide vaše dijete. Provjerite da li torba ima fluorescentne pruge, kako bi mališana primijetili i u mraku.
Stručnjaci upozoravaju da ruksaci nisu pogodni za manju djecu jer uglavnom nisuergonomski, odnosno nisu prilagođeni obliku tijela, te mogu loše djelovati nakralježnicu.
Kad je ruksak pretežak, dijete izvija (izdužuje) leđa i naginje tijelo i glavu prema naprijed da bi uspostavilo ravnotežu. To opterećuje mišiće leđa i vrata, pa postoji opasnost od prenapregnutosti ili čak povrede mišića.Zbog prevelike težine torbe dijete može imati kronične bolove, koji su vrlo neugodni, u ramenima, vratu i leđima.
Težina torbe ne smije prelaziti 10 posto djetetove tjelesne težine. Neodogovarajućeopterećenje može dovesti do iskrivljenja kralježnice.

LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U

FACEBOOK

CD PC ŠKOLARAC

PREUZMI BESPLATNU APLIKACIJU

Popularni postovi