Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

PC ŠKOLARAC U NOVOM RUHU

INSPIRATIVNO: UČITELJICA IZ TUČEPA POTPUNO SAMA DIGITALIZOVALA UČIONICUBez potpore Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta te samo uz vlastitu dobru volju i razumijevanje roditelja svojih učenika, učiteljica iz osnovne škole “Tučepi” djeci pruža edukaciju na razini najrazvijenijih europskih i svjetskih gradova.

U razgovoru za portal Index Marlena Bogdanović otkrila je kako je sve krenulo i kako su takvim načinom rada zadovoljna djeca i roditelji te otkrila zašto je šokirana planom digitalizacije koju želi provesti Ministarstvo.
"Od prvog razreda već učim djecu da koriste tablete i uče pomoću njih. Oni su mi šesta generacija i sad su drugi razred i mogu reći da nikad nisam imala manje problema s djecom i da me nikad nisu tako slušala kao moji sadašnji učenici", počela je priču Marlena Bogdanović.
Na ideju je došla prije nego su djeca krenula u školu. Budući da je kaže njihova osnovna škola jedina u Tučepima ta da postoji od svakog razreda samo po jedan razred tačno je znala koja će djeca ići kod nje u razred. Zbog toga je kaže o svojoj ideji da digitalizira razred obavijestila direktoricu i potom je održala sastanak s roditeljima budućih učenika.

Roditeljima sam prezentirala sva europska iskustva i dala im ideju da nabavimo tablete i paralelno radimo s papirnatim i digitalnim udžbenicima budući da su neke izdavačke kuće već izbacile udžbenike i u digitalnoj formi. Htjela sam im pokazati da informatika nije poseban predmet već da se od prvog razreda djeca uče odgovornom korištenju tehnologije", kaže Marlena Bogdanović.

Najteže u cijeloj priči bilo joj je nabaviti 20 istih tableta. Zato je dodaje, zvala Carnet budući da, kaže, oni rade na digitalizaciji škola. Međutim, tada ju je dočekao šok.
"Rekli su mi da za digitalizaciju jedne učionice treba 198.000 kuna, što znači da jedan tablet stoji oko 4500 kuna. Toliko će stajati taj plan digitalizacije za 150 škola koji se namjerava uvesti u narednih 10 godina i to je nenormalno skupo, a ne mora biti. Znači 198.000 kuna po učionici, a koliko ima učionica u 150 škola. Kako god, nema logike da dijete od 7 godina ima tako skup tablet.

Tad sam krenula sama tražiti dobavljače i našla sam jedva jednog koji je uspio od iste vrste nabaviti 20 njih i koštali su po komadu oko 100 eura. Sve ukupno je stajalo 20.000 kuna, roditelji su financirali tablete na koje smo preuzeli digitalne udžbenike koje imaju dvije izdavačke kuće.
Sad djeca iste zadatke rade na papiru i na tabletima. Pišemo u normalne teke i potom u tablete. Služimo se mailom, porukama, skinuli smo besplatne aplikacije za crtanje, za pisanje slova, pa imamo igrice za sabiranje i oduzimanje, učim ih o sigurnosti na internetu, koje su opasnosti i to roditelje dalje ništa ne košta jer su sve te aplikacije besplatne", rekla nam je Marlena Bogdanović dodajući kako na taj način ne radi više niko u Hrvatskoj.
Naglasila je i kako su im mailovi zaštićeni pa djeci nitko ne može slati neželjenu poštu.
Najveći benefit u svemu su joj ističe, djeca koja su oduševljena, a javljaju joj se i iz drugih razreda i pitaju je mogu li i oni imati nastavu na takav način.

"Nedavno smo imali javni čas za roditelje pa smo im prezentirali šta su sve djeca naučila. Imamo i jedan tablet koji se zove gost pa svako ko dođe kod nas na čas može raditi s nama", kaže ova inovativna učiteljica koja je pravi dokaz da se uz trud i volju s djecom može napraviti puno, a za sve to izgovor nije ni nedostatak novca jer jedino što su od škole dobili je, kaže, internet u učionici.
LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U

FACEBOOK

CD PC ŠKOLARAC

PREUZMI BESPLATNU APLIKACIJU

Popularni postovi