Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

PC ŠKOLARAC U NOVOM RUHU

MOĆ POSTAVLJANJA PITANJA

Da li vam se ikada dogodilo da razgovarate sa nekim ko vam odgovara prilično kratkim rečenicama? Možda problem i nije u toj osobi. Vrlo je vjerovatno da niste najbolje formulisali svoje pitanje.


Velikom broju ljudi ne polazi za rukom da pravilno postavi pitanje, zbog čega često dolazi do loše komunikacije. Iako krivimo sagovornika, zapravo može biti problem baš u nama – ukoliko ne znamo da postavimo pitanje na pravi način.

Veoma je važno da svoje pitanje formulišete tako da ono odiše pozitivnošću. Na primjer, umjesto da pitate „Šta treba da uradim?“, mnogo je bolje reći „Kako mogu da ti pomognem?“. Ovakav način formulisanja pitanja razgovor navodi na pravi smjer i ostavlja pozitivan utisak na druge.

Slušanje je također bitno. Kada svoje pitanje dobro formulišemo, veća je vjerovatnoća da dobijemo odgovor koji zaista vrijedi saslušati, jer sam odgovor u sebi nosi informaciju koja nam je bitna. Ukoliko želite da postignete što bolje rezultate u razgovoru, neophodno je da odlično vladate slušanjem.

Znatiželja je ključna. Na pitanje šta misli da je ključ uspjeha, Gerard Švantner, osnivač kompanije Seling Pauer, odgovorio je : „Znatiželja.“ Po njegovom mišljenju, upravo je znatiželja ono što nas navodi da postavimo pitanje, nešto naučimo i razvijamo se.

Znanje je svuda. Ukoliko ste znatiželjni i postavljate pitanja, to će vam umnogome pomoći da naučite nešto što može u velikoj meri uticati na vaše napredovanje u svim sferama.

LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U

FACEBOOK

CD PC ŠKOLARAC

PREUZMI BESPLATNU APLIKACIJU

Popularni postovi