Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

PC ŠKOLARAC U NOVOM RUHU

ŠTA JE ADHD POREMEĆAJ KOD DJECE? PREPOZNAJTE SIMPTOME


Normalno je da djeca ponekad zaborave napisati domaću zadaću, da maštaju tokom nastave ili se vrpolje, ali ako se to često događa, moguće je kako dijete nije “vražićak”, nego možda ima ADD ili ADHD. 
Poremećaj nedostatka pažnje/pozornosti ili hiperaktivnog poremećaja može se prepoznati u vrlo ranom djetinjstvu. Tri su oblika ADHD-a: predominantno nepažljivi tip, predominantno hiperaktivno-impulzivni tip i kombinirani tip (nepažnja, hiperaktivnost i impulsivnost).


Poremećaj se obično javlja prije djetetove sedme godine, ali teško se dijagnosticira jer su simptomi slični ponašanju koje je uobičajeno za tu dob. Zato imajte na umu, ako ste primijetili određene znakove, ali se pojavljuju samo povremeno i u određenim situacijama, to vjerojatno nije poremećaj pozornosti.

Samo to što je dijete katkad nepažljivo, impulsivno ili hiperaktivno, ne znači kako sigurno boluje od tog sindroma jer na to mogu utjecati i drugi faktori/čimbenici. Možda ima teškoća u učenju ili problema s pisanjem i čitanjem ili motorikom. Takve probleme mogu prouzročiti i neke veće traume ili promjene u djetetovu životu (rastava roditelja ili smrt drage osobe), možda postoje medicinske indikacije (problemi sa štitnjačom, neurološki problemi, epilepsija, poremećaj spavanja...).

Međutim ako ste kod djeteta uočili više simptoma poremećaja pozornosti i hiperaktivnog poremećaja koji se ponavljaju često i kod kuće i u školi, bilo bi dobro da testirate dijete. Kako bi se utvrdila dijagnoza ADD/ADHD-a, simptomi se moraju ponavljati najmanje šest mjeseci, a najčešće se otkriva oko pete godine. To je doba kad se dijete suočava s predškolom i prvi se put mora kretati u strukturiranom okruženju. Druga je stuba osnovna škola. Vrlo je važno što prije zatražiti liječničku pomoć jer ta djeca često prolaze tešku borbu s ostalom djecom i nastavnicima u školi, često ih etiketiraju kao problematične i teško se sprijateljuju. Zbog toga mogu biti frustrirani, što dovodi do niskog samopoštovanja i stresa za cijelu porodicu/obitelj.

Tretman bolesti uključuje bihevioralnu terapiju, kojom će se dijete naučiti upravljati ponašanjem. Morate prilagoditi svoje ponašanje jer takvo dijete treba jasne ciljeve te nagrade i kaznu za svoje ponašanje.

Simptomi koji upućuju na kombinirani ADD / ADHD:

Pokušavaju obaviti nekoliko stvari odjedanput.
Prebacuju se s aktivnosti na aktivnost.
Čak i kad moraju sjediti, što im je vrlo teško, tresu nogom ili bubnjaju prstima.
Često napuštaju sjedalicu kad se očekuje da sjede mirno.
Stalno su u pokretu ili se penju kamo ne bi smjeli.
Pretjerano su razgovorljivi.
Imaju teškoća kad tražite da se igraju u tišini (primjerice da mirno crtaju) ili kad bi se trebali opuštati.
Stalno jure kao da su na motorni pogon.
Brzo “eksplodiraju”.
Imaju problema sa spavanjem (ne događa se svoj djeci, no neka su istraživanja pokazala kako gotovo polovina roditelja djece s tim poremećajem kaže da njihovo dijete slabo spava, ima noćne more ili apneje i ujutro se budi umorno).
Znakovi koji upućuju na impulzivni ADHD

Imaju problema sa samokontrolom i autocenzurom.
Prekidaju tuđi razgovor.
Ulaze u tuđi prostor.
U razredu dižu ruku i odgovaraju prije nego što čuju pitanje.
Postavljaju besmislena pitanja.
Netaktični su u zapažanjima, skloni postavljati osobna pitanja.
Ne prihvaćaju kad kažete “strpi se” ili “pričekaj malo”.
Reagiraju pretjerano emocionalno i ćudljivo.
Kažu pogrešnu stvar u pogrešno vrijeme.
Ne mogu dočekati da dođe red na njih u društvenim igrama.
Nasumce pogađaju odgovore, ne trude se rješavati zadatak.
Simptomi koji upućuju na poremećaj pozornosti

Ne obraćaju pozornost na detalje.
Neoprezni su, pa često griješe.
Lako ih je omesti.
Često vas ne slušaju.
Imaju teškoća kad se moraju prisjetiti nečega ili slijediti upute.
Imaju teškoća u organiziranju, planiranju ili doradi projekata i planova.
Zadatak im dosadi prije nego što ga završe.
Često zametnu knjige i bilježnice, zaboravljaju zadaću, lako izgube igračke i druge predmete.
Živahni, ali i talentirani

Nedostatak pažnje i hiperaktivni poremećaj pogađa između tri i deset posto djece školske dobi, a procjenjuje se kako će 60 posto njih imati simptome poremećaja koji će utjecati na njihovo funkcioniranje i u odrasloj dobi.

Udio odraslih s tim poremećajem kreće se oko 4-5 posto. Češće su pogođeni dječaci, a čini se da je ista slika i u odrasloj dobi. 
Odgoj hiperaktivne djece pred roditelje postavlja vrlo ozbiljne zahtjeve: takva djeca trebaju dosljednost, jasnu komunikaciju, kao i jasne nagrade i kazne. Trebaju puno ljubavi, podrške i ohrabrenja kako ograničenja koja im morate nametnuti ne bi ubila njihovu prirodnu energiju, razigranost i osjećaj divljenja. Hiperaktivna djeca imaju jako puno dobrih osobina. To je, prije svega, kreativnost. Izrazito su kreativna i maštovita, mogu sanjariti i imati deset različitih misli odjednom.

Mogu postati odlična u rješavanju problema, biti vrlo inventivna i nadarena. Koliko god se teško fokusirali, često mogu uočiti ono što drugi ne vide. Vrlo rano postaju fleksibilni jer rano počnu uzimati u obzir više različitih mogućnosti i otvoreni su za ideje. Vrlo su živi i zabavni (kada nisu razdražljivi). Često reagiraju spontano, pa je s njima rijetko dosadno. Među vrlo pozitivne osobine može se ubrojiti i to što su vrlo uporni da uspiju u onome za što su motivirani. Štoviše, često ih je teško odvratiti od cilja koji ih zanima, osobito ako je riječ o interaktivnom zadatku tijekom kojega su im zaposlene ruke.

Neki znakovi već u predškolskoj dobi

Neki znakovi poremećaja mogu se uočiti vrlo rano u životu - moguće je, primjerice, da sporije hodaju ili da im oči bježe svako na svoju stranu. Mogu brzo postati ljutiti bez razloga i udariti vršnjake, braću ili sestre. Kad ste u trgovini, ako ih stavite da sjede u kolicima, moguće je da će uzimati stvari s police i imati izljeve bijesa ako im ne kupite ono što žele.

Tek u školi problem postaje očit

ADHD, posebno hiperaktivno-impulzivni obrazac, najčešće se uoči upravo u učionici. Djeca postaju destruktivna, brbljaju... Nešto je teže uočiti nepažnju kod koje nema takvih simptoma - djeca dobar dio dana sanjare, zaboravljaju što su učila čim završi škola, ne znaju što je za zadaću...

LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U

FACEBOOK

CD PC ŠKOLARAC

PREUZMI BESPLATNU APLIKACIJU

Popularni postovi