Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

PC ŠKOLARAC U NOVOM RUHU

ŠTA NAJVIŠE MOTIVIRA UČITELJE ŠIROM SVIJETA DA PODUČAVAJU?


Leemarys je rekla: “Što me motivira? Ljubav prema djeci. Znam da sam nekoj djeci ja jedina podrška.” 
Diana je rekla: “Pomagala sam svom osmogodišnjem bratiću koji je imao problema s učenjem — naročito mu je teško išlo čitanje. Bilo je pravo zadovoljstvo gledati njega i drugu djecu kako usvajaju znanje! Zbog toga sam odlučila postati učiteljica, te sam napustila posao u banci.” 


Giuliano, Talijan koji ima oko 40 godina, rekao je: “Ovaj sam poziv izabrao jer me neobično privlačio još otkako sam išao u školu (desno). Smatrao sam ga kreativnim zanimanjem koje mi pruža puno prilika da pozitivno utječem na druge. Moj početni zanos pomogao mi je da prebrodim teškoće koje su se javile na samom početku.”

Nick iz Novog Južnog Walesa (Australija) rekao je: “Izgledi da dobijem posao kao hemičar i bavim se istraživačkim radom bili su jako slabi, dok je u prosvjeti bilo prilično lako naći zaposlenje. Otkrio sam da uživam poučavati djecu, a izgleda da i ona uživaju u mojim predavanjima.” 

Roditeljski primjer često je jedan od glavnih činilaca koji navode nekoga da postane učitelj. William iz Kenije na naš je upit odgovorio: “Na moju želju da postanem učitelj u velikoj je mjeri utjecalo to što je moj otac bio učitelj, i to još davne 1952. Spoznaja da oblikujem um mladih ljudi pomaže mi da ustrajem u svom poslu.” 
Rosemary, još jedna učiteljica iz Kenije, rekla nam je: “Oduvijek sam željela pomagati zapostavljenim ljudima u društvu. Zbog toga sam se dvoumila između toga da postanem medicinska sestra i učiteljica. Ponuda da radim kao učiteljica stigla je prva. To što sam i sama majka pomoglo mi je da još više zavolim svoj posao.” 

Bertholda iz njemačkog grada Dürena nešto je drugo navelo da postane učitelj: “Supruga me uvjerila da bih bio dobar učitelj.” Ispostavilo se da je bila u pravu. Dodao je: “Moj mi posao sada pruža pravo zadovoljstvo. Učitelj koji sam nije svjestan vrijednosti obrazovanja i nije zainteresiran za mlade ne može biti dobar, uspješan i zadovoljan učitelj niti ima motivacije za rad.”

Masahiro, učitelj iz japanskog grada Nakatsua, rekao je: “U petom razredu osnovne škole imao sam divnog učitelja, što me potaknulo da i sam postanem učitelj. Bio je jako predan svom poslu. A glavni razlog zbog kojeg sam ustrajao u ovom poslu je taj što volim djecu.” Yoshiya, 54-godišnji učitelj također iz Japana, imao je dobro plaćeni posao u tvornici, no osjećao je kako ga taj posao i svakodnevno putovanje sputavaju. “Jednog sam dana pomislio: ‘Koliko ću još dugo tako živjeti?’ Odlučio sam potražiti posao koji me više veže za ljude nego za stvari. Posao učitelja je jedinstven. Radite s mladima. To je human posao.” 

Valentina iz Sankt Peterburga (Rusija) iz istog razloga voli raditi kao učiteljica. Ona je rekla: “Učiteljski poziv je životni poziv koji bih uvijek izabrala. Već 37 godina predajem u osnovnoj školi. Uživam raditi s djecom, posebice s onom mlađeg uzrasta. Volim svoj posao i zbog toga još nisam otišla u mirovinu.” 

William Ayers, koji je i sam učitelj, napisao je: “Ljude privlači učiteljski poziv zato što vole djecu i mlade te zato što vole biti u njihovom društvu, promatrati ih kako se razvijaju, odrastaju i postaju sposobni, zreli članovi društva koji svijet mogu promijeniti nabolje. Poučavati druge znači davati sebe drugima. Ja poučavam djecu u nadi da ću na taj način doprinijeti tome da svijet postane bolje mjesto za život.”
Da, usprkos teškoćama i neuspjesima vezanim uz ovo zanimanje, hiljade predanih žena i muškaraca odlučuju se za njega. 

LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U

FACEBOOK

CD PC ŠKOLARAC

PREUZMI BESPLATNU APLIKACIJU

Popularni postovi