Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

PC ŠKOLARAC U NOVOM RUHU

UČENICI OSNOVNIH ŠKOLA U MOSTARU OBILJEŽILI 'DAN RUŽIČASTIH MAJICA'

Učenici osnovnih i srednjih škola Mostara u srijedu su na Španskom trgu UNICEF-ovom himnom "Ne rugaj se" te recitacijama i plesom prvi put obilježili Dan ružičastih majica. 
Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, koji se obilježava zadnje srijede u februaru/veljači, program je prevencije vršnjačkog nasilja. Ideja je nastala u Kanadi u znak prosvjeda na incident koji se dogodio u školi Nova Scotija. Na taj dan, u cijeloj zemlji se organiziraju razne aktivnosti, kako po školama tako i na radnim mjestima te se nose ružičaste majice kao simbol borbe protiv nasilja među vršnjacima. 
Obilježavanje Dana ružičastih majica pokrenulo je Vijeće učenika Srednje ekonomske škole Joze Martinovića, a onda su je podržale i ostale škole u Mostaru, među kojima i Osnovna škola za djecu s posebnim potrebama. 
Po riječima Antonije Mustapić, pedagoginje u Srednjoj ekonomskoj školi Joze Martinovića, u školama postoji tzv. protokol o postupanju u slučaju nasilja u školama koji uz definiciju nasilja propisuje i obaveze nadležnih državnih tijela, odnosno odgojno- obrazovne ustanove, centra za socijalnu skrb i policije kao i načine saradnje tih tijela. Također je utvrdila kako nastavno osoblje ulaže maksimalan trud u edukaciju u prevenciji nasilja, kao i u komunikaciju s djecom. Neke procjene govore da je svako četvrto dijete žrtva nasilja, bilo fizičkog bilo sve prisutnijeg internetskog zlostavljanja, koje podrazumijeva ismijavanje, nazivanje pogrdnim imenima i geste sa seksualnim značenjem.LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U

FACEBOOK

CD PC ŠKOLARAC

PREUZMI BESPLATNU APLIKACIJU

Popularni postovi