Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

PC ŠKOLARAC U NOVOM RUHU

ZAŠTO JE VAŽNO BILJEŽENJE


Dok učite i birate važne informacije tokom čitanja, trebate bilježiti. Ima učenika koji ne vole zapisivati, više vole samo isticati važne dijelove markerom i iščitavati do beskonačnosti. Ali zapisivanje tokom čitanja će razjasniti i pročistiti tekst koji ćete kasnije lakše moći ponoviti i zapamtiti.
Svrha zapisivanja nije samo bilježenje važnih informacija. Ono vas i drži aktivno uključenim i tjera da razmišljate o građi. Ono što ste vizualno dočarali, sada vam fizički pomaže da razumijete i zapamtite informacije. Pisanje je i kinestetička radnja – pokret, a pokret je snažno povezan s pamćenjem. Ako pri tome tekst koji čitate pretvorite barem povremeno u simbole i crteže na papiru, dodatno ste zaposlili svoj osjet vida. Što više osjeta aktivirate tokom čitanja, više ćete uključiti svoj mozak, što znači da ćete bolje razumjeti i zapamtiti.
Međutim, veoma je važno da to zapisivanje ne bude prepisivanje. Parafrazirajte autorove riječi; nastojte upotrijebiti što više vlastitih riječi. Ako ne koristite vlastite riječi već samo prepisujete tuđe, nema nikakva jamstva da ste razumjeli informacije. Dakako, kada parafrazirate, trebate paziti da ne promijenite značenje autorovih riječi.
Bilješke trebaju biti što sažetije, znači: kratite i sažimajte na najmanji mogući broj riječi, a da vam te bilješke ipak budu razumljive kada budete ponavljali. To će vas ujedno prisiliti da parafrazirate gradivo, ali i da razmišljate o njemu. Što više o njemu razmišljate, to ćete ga bolje razumjeti i zapamtiti.
Nemojte zapisivati čitajući rečenicu po rečenicu. Pročitajte barem odlomak, a još bolje poglavlje, pa tek onda odaberite što je važno. 
Dok zapisujete, nemojte gledati tekst – pokušajte zapisati prema sjećanju (tu i tamo ćete vjerojatno ipak morati baciti pogled na tekst). Na ovaj način ćete se biti prisiljeni prisjećati i koristiti vlastite riječi. Na isti način, po sjećanju, pokušajte nacrtati važne grafikone i dijagrame. 
Sve grafičke prikaze (dijagrame, tablice itd.) pretočite u riječi. Istina je da “slika vrijedi 1 000 riječi”, no ipak ćete te grafičke prikaze trebati na ispitu objašnjavati riječima. Pri tome, to će opet pridonijeti boljem razumijevanju.
Svoje bilješke strukturirajte i organizirajte – tako ćete stvarati veze među idejama. Osmislite vlastite kratice i simbole. Ne samo da skraćujete vrijeme bilježenja, već i pretvarate informacije u nešto osobno i blisko.
Koristite pojedinačne listove papira umjesto bilježnica. Dok učite, trebate povremeno svoje bilješke prostrijeti ispred sebe da imate što širu sliku, a time ćete i aktivirati vizualno-spacijalno pamćenje. Zbog toga je dobro papire obrojčiti i na njima zabilježiti datum. Razumljivo, iz istog razloga pišite samo na jednoj strani papira.
Računalo je izvrsna sprava za mnoge stvari, ali nemojte na njemu pisati svoje bilješke! Niste uključeni s istom slobodom i mogućnostima za tipkovnicom kao što ste s olovkom, flomasterima i papirom. Pri tome, bolje ćete zapamtiti što ste kreativniji u bilježenju – a kreativnost za papirom neusporedivo je veća!
Dakle, bilježenje ima važnu ulogu u razumijevanju gradiva. Što više aktivirate svoj um dok čitate, bolje ćete razumjeti i zapamtiti. A kada jednom napravite bilješke, na tekst se ne trebate vraćati i ponovo ga čitati. Dalje se služite samo informacijama koje ste pretočili u vlastiti jezik.

LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U

FACEBOOK

CD PC ŠKOLARAC

PREUZMI BESPLATNU APLIKACIJU

Popularni postovi