Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

PC ŠKOLARAC U NOVOM RUHU

KAKO ČITANJE BAJKI POVEĆAVA DJETETOV IQ


"Ako želite da vam djeca budu inteligentna, čitajte im bajke. Ako želite da budu još inteligentnija, čitajte im više bajki.” – Albert Einstein


Životne lekcije

Mnoge moralne lekcije pravih bajki su različite od njihovih ekranizacija. Pouka Male sirene nije kako se udati za princa, već spoznaja da naša djela imaju posljedice. Johann Christoph Friedrich von Schiller je objasnio kako dublje značenje leži u bajkama koje nam pričaju u djetinstvu nego u bilo kojoj  istini koja se uči u životu. Bajke će nas jako dobro podučiti kako razlikovati dobro od zla, jer su njihove lekcije jasne i djeci.
Kritičko razmišljanje
Bajke uče djecu da razmišljaju kritički  tako što djeci jasno pokazuju posljedice odluka i djela pojedinih likova.
Šta je moguće?
Bajke djeci proširuju vidike. Dodaju vile, čarobnjake i divove u  “običan” svijet i podstiču ih da razmišljaju kako bi to bilo da su stvarni i šta bi se dogodilo.
Kulturno uvažavanje
Najbolji način da djecu upoznamo s određenom kulturom je da im čitamo njihove priče. Tako možemo čitati nordijske mitologije, afričke narodne priče, Hiljadu i jedna noć,…
Bajke uče djecu o kulturnim različitostima, uče ih i zajedničke osnove mitologija te im pružaju bogatije književno iskustvo.
Zastrašujuće u sigurnom kontekstu
Bajke pomažu djeci da se nauče nositi sa zastrašujućim situacijama. Mali čitatelji se poistovećuju s likovima i suočavaju se sa zastrašujućim situacijama kroz njihovo iskustvo. Bajke mogu štetiti djeci jedino ako ih odrasli plaše likovima  i događajima iz priča. Ako dijete pokaže da se boji bajke, nemojte ih čitati neko vrijeme. Pogrešno je i razbijati iluziju bajki, govoreći da je to sve izmišljeno i da postoji samo u priči. Radije ukažite na sretan završetak.
Teške istine
Mnoge bajke sadrže i istine koje je teško prihvatiti. Bajka ponekad najbolje kaže ono što se djeci treba reći. Jer život nažalost ne čine samo sretni trenuci.

Čitanje i pričanje bajki povećava djetetov IQ i na ove načine: 

  • Razvija pažnju ,koncentraciju, pamćenje, sposobnosti zaključivanja ;
  • Razvija motivaciju za pričanje i pisano izražavanje; 
  • Unapređuje djetetovu sposobnost slušanja ;

  • Potiče prepoznavanje i razumijevanje svojih i tuđih osjećaja ;
  • Pomaže u stvaranju posebne emocionalne veze između djeteta i odraslog;
  • Potiče kreativno mišljenje;
  • Pridonosi motivaciji za samostalno čitanje i uživanje u čitanju i knjizi;
  • Pomaže djetetu da zavoli knjige;
  • Omogućuje djetetu obogaćivanje riječnika i razvija djetetove raznolike interese;
  • iIgrađuje kriterije za prepoznavanje kvalitetne literature (estetski odgoj);

Koje bajke čitati?
U odabiru bajke najvažnije je osluškivati dijete: velika pažnja pri slušanju bajke najbolji je pokazatelj da smo odabrali bajku primjerenu djetetovim interesima i uzrastu.Odličan izbor su bajke braće Grimm, u ranom uzrastu  bi trebalo izbjegavati bajke H. C. Andersena jer su depresivne i nemaju sretan kraj.

Pripremila: Azra PandurLAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U

FACEBOOK

CD PC ŠKOLARAC

PREUZMI BESPLATNU APLIKACIJU

Popularni postovi