Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

PC ŠKOLARAC U NOVOM RUHU

ŠKOLSKI ZADATAK NASTAVNICE KOJI SE PAMTI ZA ČITAV ŽIVOT


Prije nekoliko godina u časopisu Reader’s Digest pojavio se članak o izuzetnoj nastavnici, te su svi učenici, nakon jednog školskog zadatka, povjerovali u sebe i svoje snage.
Dijelimo sa vama ovu mudru lekciju koja će oduševiti svakoga.
Jednom je nastavnica matematike iz Minesote zadala učenicim sljedeći zadatak: da svako od njih napravi spisak razreda, razmisli, i pored svakog imena napiše šta mu se najviše sviđa (navede pozitivne osobine, koje mu  se najviše sviđaju kod te osobe).
Na kraju časa, nastavnica je pokupila papire. To je bilo u petak. Preko vikenda, ona je obradila sve rezultate i u ponedeljak podjelila svakom učeniku papir, na kojem je bilo nabrojano ono dobro što su  o njemu uvidjela druga djeca iz razreda.
Djeca su čitala… Tu i tamo, moglo se čuti  šaputanje: „Nije valjda, zar je ovo sve o meni? Nisam ni znao da me tako vole…“
Oni nisu komentarisali rezultate u učionici, ali je nastavnica bila je sigurna da je ostvarila svoj cilj. Njeni učenici su povjerovali u sebe.
Nakon nekoliko godina, jedan od njenih učenika, Mark Ekland, poginuo je u Vijetnamu. Od Marka su došli da se oproste njegovi prijatelji, drugovi iz razreda, nastavnici.
Poslije sahrane njegov otac je prišao toj istoj nastavnici : „Želim da vam nešto pokažem, – i iz novčanika je izvadio presavijeni, malo izlizan list papira. Vidjelo se da je više puta bio čitan i iščitavan.
– Ovo su pronašli u Markovim stvarima. Nikad se nije odvajao do njega. Prepoznajete?“. I pružio joj je papir. To je bio spisak svih pozitivnih osobina, koje su, u Marku, primjetili drugovi iz razreda.
– Veliko vam hvala, – rekla je Markova majka. – Marku je ovo bilo najdraže i veoma dragocjeno.
I onda se deslio neočekivano: jedan za drugim, drugovi iz razreda počeli su vaditi iste papire. Mnogi od njih su ih, još uvek, čuvali kod sebe, u svojim novčanicima. Neko je, čak, čuvao u porodičnom fotoalbumu.
Jedan od njih je rekao: „Svi smo sačuvali te liste. Zar može tako nešto da se baci?“

PC školarac Team

LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U

FACEBOOK

CD PC ŠKOLARAC

PREUZMI BESPLATNU APLIKACIJU

Popularni postovi