Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

PC ŠKOLARAC U NOVOM RUHU

SAT KODIRANJA - NASTAVNICI PRIJAVITE SE!

Šta je Sat kodiranja?

Sat kodiranja ili Hour of Code je globalna edukativna akcija američke neprofitne organizacije CODE.ORG namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava, pokrenuta sa ciljem demistifikacije informatike i programiranja i motivacije učenika da razmotre karijeru u programiranju i IT sektoru.

Šta se radi na Satu kodiranja?

Na Satu kodiranja učesnici uče kroz interaktivne tutorijale. Interaktivni tutorijali urađeni su na primjerima popularnih igrica i video filmova kao što Angry Birds, Minecraft, Elsa i Ana ili Frozen, osmišljeni su tako da prethodno predzanje nije potrebno. Tutorijali su dostupni na više od 40 jezika, a namijenjeni su osobama starosne dobi od 4 do 104 godine. Aktualni tutorijali nalaze se na linku: https://code.org/learn.

Kada se održava Sat kodiranja?

Sedmica informatičke edukacije organizuje se svake godine u decembru, mjesecu u kojem je rođena Grace Murray Hopper (09.12.1906.) pionirka informatike, zaslužena za popularizaciju izraza bug i razvoja programerskog jezika COBOL. Prošle godine kodiralo je preko 100 miliona mladih u 180 zemalja širom svijeta u periodu između 5. i 11. decembra 2016. godine.

Da li mora da se održi u određeno vrijeme?

Ne. Možete organizovati Sat, ili više njih, bilo kada tokom cijele ove sedmice.

Zašto informatička nauka?

Svaki učenik/učenica treba imati mogućnost da izučava informatiku. Ona pomaže razvijanje vještina rješavanja problema, logike i kreativnosti. Ako započnu dovoljno rano, mladi će imati osnovu za uspjeh u bilo kojem zanimanju 21. vijeka.

Ko može biti domaćin Sata kodiranja i šta je potrebno uraditi?

Domaćin Sata kodiranja može biti svako! Škole, vrtići, firme, ministarstva, organizacije – svako ko poželi! Ono što je potrebno uraditi je izvršiti jednostavnu registraciju na zvaničnoj stranici: https://hourofcode.com, te popuniti obrazac za učešće institucija i organizacija u BiH.

Ne znate ništa o kodiranju. Možete li ipak biti organizatori Sata kodiranja?

Naravno da možete. Sat kodiranja je samostalna aktivnost. Sve što trebate uraditi jeste pogledati i isprobati tutorijale, izabrati koji Vam se sviđa, te odabrati vrijeme i mjesto za Sat kodiranja.

Da li BiH učestvuje u ovom edukativnom događaju?

Da, BiH je tri godine zaredom učestvovala u ovoj globalnoj akciji. BiH, već treću godinu zaredom postiže najbolje rezultate u regiji.

Da li škole u BiH smiju učestvovati u ovom edukativnom događaju?

Da, CPCD svake godine zatraži saglasnosti nadležnih ministarstava obrazovanja. Pored ministarstava obrazovanja, akcija je podržana i od prosvjetno-pedagoški zavoda i Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Postoji li neko javno takmičenje za organizatore i učesnike u BiH?

Da, CPCD uz podršku brojnih partnera, svake godine organizuje nagradne igre za najaktivnije škole, nastavnike i učenike. Tako će i ove godine najaktivniji biti nagrađeni brojnim i vrijednim nagradama.

Da li postoji neko mjesto gdje se svako zainteresovan može prijaviti za Sat kodiranja?

SMART Resursni centar svake godine organizuje u svojim prostorijama Satove kodiranja.

Ko se može prijaviti na Satove kodiranja u SMART Resursnom centru?

Svi ljubitelji kodiranja se mogu prijaviti. Učenici, studenti, roditelji, sekcije informatike, razredi, nastavnici…ograničenja nema! Sve što treba da uradite je da popunite prijavu.

Ako imate dodatnih pitanja oko organiziranja Sata kodiranja, slobodno nam se javite u inbox na stranici PC školarac!


LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U

FACEBOOK

CD PC ŠKOLARAC

PREUZMI BESPLATNU APLIKACIJU

Popularni postovi