Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeno

PC ŠKOLARAC U NOVOM RUHU

KAKO OLAKŠATI DJETETU DA PREVAZIĐE GOVORNO JEZIČNE TEŠKOĆE?

Ovo je bilješka jedne žene, obične mame koja je jako puno učinila za svoje dijete, a nije logoped:

Preko trnja do zvijezda 2 ( kako smo rješavali govorno - jezičke probleme)
*Kako bi pomogli djetetu da prevaziđe govorno jezičke probleme, nije dovoljno voditi ga logopedu na tretman. Kod kuće, u krugu porodice i okruženju u kome dijete odrasta, takođe se može mnogo učiniti kako bi se pomoglo djetetu.

Evo primjera (iz mog iskustva) šta roditelji mogu da učine:
- Uključite dijete u svoje svakodnevne aktivnosti. Takođe, Vi organizujte neku djetetovu aktivnost i pomozite mu da je realizuje. Npr. :

1. Možete uključiti dijete u postavljanje stola, tako što ćete zajedno s njim poredati tanjire.
( Šta radimo? redamo tanjire; za koga? za mamu, za tatu, za seku - batu, za mene). Na isti način poredajte i pribor za jelo.

2. Zamolite ga da Vam dodaje štipaljke dok prostirete veš. Pri tom imenujte boje ( daj mi crvenu, žutu, plavu... ako dijete ne zna boje imenujte ih Vi, ali važno je da radite zajedno) .

3. Animirajte dijete da sredi svoje igračke. Za početak neka to bude nekoliko igračaka.
( Dođi da sredimo igračke. Hajde da ih stavimo na policu. ( daj medu, daj zeku, daj lutku). Redajte zajedno, a kad završite OBAVEZNO pohvalite dijete. (Bravo, odlično si to uradio - la. )
Prepričajte aktivnost koju ste odradili. ( Šta smo radili? Ređali smo igračke. Koje igračke smo redali? Medu (pokažete prstom), zeku, lutku). Govorite sporo, jasno da vas dijete razumije.

4. Ako idete u park, zatražite od djeteta da ponese loptu. Ako još uvijek ne izvršava naloge, odite zajedno po nju i ponesite je (hajde da ponesemo loptu), a ako izvršava naloge, zatražite da samostalno ode po nju (idi u sobu i donesi loptu).

5. Ako ste na ljetovanju možete u koficu da složite lopaticu i grabuljicu za plažu.
Boravak na plaži iskoristite za igranje pijeskom, crtajte po pijesku ( npr. krug, sunce, zmiju...) Dopustite mu da leži na pijesku, valja se po njemu, podstaknite ga da na taj način doživi prostor oko sebe.
Radite opušteno, bez tenzije i žurbe, sa puno ljubavi i razumijevanja. Hvalite dijete, ali ne pretjerujte.Priredila: Azra Pandur

LAJKAJTE NAS NA FACEBOOK-U

FACEBOOK

CD PC ŠKOLARAC

PREUZMI BESPLATNU APLIKACIJU

Popularni postovi